7.1.07

Uusi vuosi

Sorry folks, this time only in Finnish. Thank you for your interest and kind comments on my blog. Have a happy and very creative new year!

Vuoden vaihtuessa hyvä syy katsoa taaksepäin ja kerrata, mitä on tullutkaan tehtyä ja koettua käsityön saralla sekä ennustella tulevaa.

Vuodesta 2006 jäi mieleen erityisesti:

 • Neuleblogien voima. Esimerkiksi Yarn Harlot -blogilla on Bloglinesilla yli 6300 tilaaja ja Wendy Knits -blogilla 5500. Edellinen keksi aloittaa neuleolympialaiset. Niihin osallistui 4071 neulojaa kaikkialta maailmasta (kannustusjoukkoina ja muuten vain hengessä mukana luultavasti moninkertainen määrä). Jälkimmäinen sai päähänsä aloittaa hyväntekeväisyyskeräyksen ennen joulua. Keräys tuotti joululomien aikana yli 40 000 dollaria. Wendy aloitti myös lankavarastojen tyhjennyskampanjan (Knit from your stash 2007). Se sai lankakauppiaat hermostumaan. Amerikan maalla suuryritykset ovat alkaneet seurata neuleblogien kirjoittelua, ja esimerkiksi January One (1 175 Bloglines-tilaajaa) sai ikävän kirjeen lakimieheltä, jossa häntä vaadittiin poistamaan joitakin mainintoja heidän tuotteistaan. En kyllä kadehti noita suosittuja neulebloggaajia. Suurista lukijamääristä voi kehittyä valtavat paineet tuottaa sekä tekstiä että tekstiilejä. Nuo naiset kyllä kykenevät kumpaankin.
 • Villantuotannon eettiset ongelmat. Nähtyäni tämän videonpätkän australialaisten lampaiden kohtelusta pelkkä sana merino saa minut voimaan pahoin. En usko, että ongelma on pelkästään australialaisten. Ihminen on suuressa viisaudessaan jalostanut merinolampaan sellaiseksi, ettei se pysty elämään terveenä. Lueskelin australialaisten villantuottajien sivustoa [link edit], ja vaikka se onkin kai tarkoitettu puhdistamaan villateollisuuden mainetta, niin rivien välistä voi lukea, kuinka paljon villateollisuus käsittelee villaa erilaisilla kemikaaleilla. Sitten on vielä järjettömät kuljetuskustannukset, kun villaa kuskataan mantereelta toiselle. Eikös Novitakin värjäytä lankojaan Englannissa? Mistä lie ostaa villansa? Onneksi on vaihtoehtoja. Neulojilla on valtaa, ja jokainen voi tykönään miettiä, millaista villantuotantoa haluaa hankinnoillaan tukea. Minusta lampaan villan käytössä ei sinänsä ole mitään vikaa, kun eläimiä kohdellaan hyvin ja oikein. Lammas ja ihminen ovat eläneet sovussa tuhansia vuosia hyödyttäen toinen toistaan eri tavoin.
 • Yksinkertaistaminen. Downshifting on maailmalla trendi: asumisen, ruoan ja koko elämän yksinkertaistaminen, matkustelun, tavaran ja ostelun vähentäminen, lähiruoan ja -tuotteiden suosiminen. No, Internetistä nyt kukin voi löytää mieleisensä trendin, mutta tämä tuntuu omalta. Raakavillan jalostaminen langaksi on ehdottomasti sieltä äärimmäisestä päästä minun kohdallani; luottokorttiani en ole vielä mennyt leikkelemään, niin kuin tuossa manifestissa kehotetaan ;)

Nuo olivat sellaisia suurempia linjoja. Henkilökohtaisella tasolla mieleen on jäänyt:

 • julkisesti neulominen (KIP)
 • julkisesti kehrääminen (SIP), jopa kaksi kertaa viime vuonna!
 • hyväntekeväisyystempauksiin osallistuminen (mm. Vaaka ry:n Tilkkujen yö sekä neulekeräys asunnottomille)
 • kuituvaihto oli loistoidea, siitä sain paljon ystäviä eri puolilta maailmaa, erityisesti ranskankielisiä, sekä opin paljon erilaisista kuiduista
 • kehruuvaihdot toteutuvat vasta tämän vuoden puolella, sekä Tricotin- että ranskankielisen kehruuforumin vyyhtivaihdossa dedis on ystävänpäivä (arvatkaa olenko kehrännyt, onko edes ideaa?)
 • taitojen kehittyminen sekä kehruussa että neulonnassa: tein kauniita lankoja, ihanan Kiri-huivin, kukkakorihuivin, uskomattoman hienon oranssin puseron, ja innostuin kirjovirkkauksesta
 • kansainvälisten kontaktien solmiminen

Mitä uutta vuonna 2007?

 • koulutusta: tekisi mieli osallistua jollekin kehruu/värjäys/villankäsittelykurssille, kun tähän asti olen pärjännyt netillä ja itseopiskelulla
 • mahdollisesti matka pois tutuista ympäröistä (Ranska, Pariisi, Giverny (Claude Monet'n puutarha) ja Alpit kiinnostaisivat erityisesti)
 • horisontin laajentamista uusille kielialueille: espanjan-, italian-, norjan- ja ruotsinkieliset käsityöforumit ja blogit seurantaan
 • lisää hyväntekeväisyysprojekteja

Vielä tämän viikon kuulumisia. Tästä kasasta olen ylpeä: 600 grammaa bleu du Maine -rotuisen lampaan villaa. Raakavillasta lähtien omin käsin muokattua lankaa. Sain nämä villat Jean-Marielta Ranskasta. Tämä lanka on kuohkeaa eikä kutita ainakaan minua, vaikka ei mitään maailman pehmoisinta kuitua olekaan. Valmista lankaa sain aikaiseksi noin 50 grammaa illassa, joten aika kauan tähän meni.

Bleu du Maine, 600 gr Bleu du Maine (600 gr, 1200 m)

Vielä lopuksi: kirjovirkattu villapellavaviritelmä on nyt tässä vaiheessa:

Villapellava vaiheessa
Pinta näyttää kaukaa katsottuna kangaspuissa kudotulta. Näyttäisi varmaan paremmalta, jos raidoitus ei olisi noin tasainen, mutta lankaa on 3 kerää sinistä ja yksi sekä terrakotan väristä että vihreää. Yritän päästä niiden kanssa niin pitkälle kuin suinkin. Tekisi mieli jättää nuo langanpäät päättelemättä ja käyttää niin sanotusti designelementtinä.

OIKEIN HYVÄÄ, ONNELLISTA JA ENNEN KAIKKEA LUOVAA UUTTA VUOTTA!

9 kommenttia:

Ziina kirjoitti...

tuo video oli pahempi kuin osasin odottaa. Angorakania lukuunottamatta muut villantuottajaeläimet elävät tuohon verrattuna hyvän elämän, ja Suomessa angorakanitkin elävät yleensä hyvissä oloissa.

Sari kirjoitti...

Tais jäädä merinovilla pois ostoslistasta, vaikkakin PETA ei välttämättä ihan puhtainta totuutta esittele...

Lankakomero kirjoitti...

Downshifting tekisi hyvää kenelle vaan. Itse olenkin sen kaltaista elämäntapaa jo vuosia harrastanut.

SirpaM kirjoitti...

Joo ei ole Novitan langat suomalaista villaa nähneetkään. Sitä en muista mistä maasta ostavat, mutta eivät varmasti miltään pieniltä ja eettisiltä tiloilta.

juuli kirjoitti...

Tricotinin dedis on mun mielestä jo 15.1., ei 15.2. Sano jos olen väärässä! Olisi ihan kiva saada hieman lisäaikaa.

akka kirjoitti...

mikä siinä on että juurikin sun blogisi haamupäivittelee vähän väliä?

Pilvi kirjoitti...

Mä päätin jo viime vuoden puolella, etten osta enää merinoa. Video jäi katsomatta, koska olen vähän yliherkkää ihmistyyppiä ja kommenteista päätellen videon katsomisesta olisi varmaan mennyt vähintään yöunet...
Novitaa en osta (huonon laadun ja kuluttajien aliarvioimisen takia) ollenkaan, tosin lankakomeron kätköistä sitä vielä muutama kilo löytyy.
Tarkempi voisin silti kyllä olla tuon langan eettisyyden kanssa...

Rineke kirjoitti...

I understand only the picture - I think it is really beautiful, the crochet with colours! It is a thing you often see in finland right?

kuttu kirjoitti...

Hei! Nyt mulla on blogissa kuva valmiista issikkasukista. Hurjan karvaavaa se lanka on, eikä mitään pehmeätä. Mutta toivon mukaan lämmintä. Nuo ensimmäiset sukat menevät lahjaksi, mutta vielä jäi lankaa niin että teen varmaankin itsellenikin vielä. Tulihan se talvikin taas, paksuja sukkia tarvitaan!

Lähetä kommentti