14.3.11

Se toimii! :: It works!

Tänään oli Jyväskylän taidemuseolla ripustamassa (lue: seisoin tumput suorina ja katsoin kun muut ripustivat) videonauhasta virkkaamiani filmitähtiä tämän viikon Informaatio-aiheiseen LiveHerring'11-näyttelyyn. Sinne on koottu teknologiasta inspiroitunutta taidetta. Vaikea kuvata, se pitää nähdä. Eli hushus, sinne! Siellä saa neuloakin, ainakin sunnuntaina, kun Kipakat on siellä :)

Videonauha on jäykkää virkattavaa. Olen nyt kokeillut parin kolmen nauhan verran, ja voin jo sanoa, että nauhoissa on eroa. Kotinauhoitukseen tarkoitetut pitkät kelat ovat olleet helpointa virkattavaa, elokuvat ei. (Meillä ei ole enää videonauhuria, joten videonauhat joutavat kierrätykseen.) Mutta siis yleensä ottaen nauha on jäykkää eikä virkkausjäljestä tule kovin kaunista. Neuloa en viitsinyt edes yrittää. Siitä sainkin idean: jos kehräisi nauhan päälle hieman lankaa, niin saisiko siitä helpommin neulottavaa. Kyllä saa, tässä tämäniltaisen kokeilun tulos, puikot 3 mm.


Tein eräänlaista kaapelikierteistä lankaa, kertasin ensin videonauhan ja ohuen villalangan myötäpäivään ja sen kanssa vielä toisen ohuen langan vastapäivään. Tasaisempaa toki saisi harjoittelemalla, mutta pienet lankasykkyrät tekevät lopputuloksesta ihan hauskan. Matta musta lanka valkoisen tilalla kiiltävän nauhan kanssa olisi tehokas yhdistelmä. Ja mihinkäs tätä lankaa voi käyttää? Kovin muovisen oloistahan tuo lanka vieläkin on, mutta kyllä siitä kasseja ja pussukoita neuloo, koreja ja lattiatyynyn päällisiä ainakin. Olihan Linnan juhlissa videonauhasta tehty iltapukukin. Tällä tavalla käsiteltynä neulos ei ehkä rapisi niin kovasti :D

Testing a recycling idea to make stiff videotape more manageable for knitting and crocheting. This is a cabled yarn I spun on my spinning wheel. First I plied the videotape with a strand of thin wool yarn and re-plied it with still another thin strand. Knitting it with 3 mm needles was a piece of cake (if you've ever tried to knit videotape you should know how hard it is!) Picture this all black; it would be awesome with the shiny black tape showing through the thinner yarn. 11.3.11

Le Tailleur sincère

Ranskan kansalliskirjaston nettisivuilla on kaikenlaista kivaa. Jos joku kaipaa vaikka 1600-luvun pukujen kaavoja, niin niitähän löytyy. Tässä digitoitu kirjanen, Benoît Boullay: Le tailleur sincère vuodelta 1671 (Rehti räätäli voisi olla käypä käännös?).

Halusin vain kokeilla, miten omalle blogisivulleen saa liitettyä hienon lukijan. Kuvan alta keskeltä klikkaamalla kirjan saa koko ruudulle.


J'ai voulu tester le lecteur exportable de la Bibliothèque Nationale de France sur mon blog. Donc voilà pour les couturiers: Le tailleur sincère de Benoît Boyllay, datant de 1671.

10.3.11

Eeppistä lankaa :: Epic Yarn

Nyt menee mainostuksen puolelle, mutta menköön. Pelintekijätkin ovat vihdoin noteeranneet meidät käsityöharrastajat. Sisältää lievää sarjakuvaväkivaltaa, kuten ennakkovaroituksissa pruukataan sanoa.

A nice find, this craft-inspired game. Mild cartoon violence.


Kirby's Epic Yarn for Nintendo Wii