6.8.10

Luxus


Hellettä on tänä kesänä pidellyt, mutta tämä tyttö varustautuu talveen. Näillä alpakkalapasilla ei pitäisi palella, tuli millaiset paukkupakkaset tahansa. Käsinkehrättyä lankaa meni 95 grammaa ja neulemalli on mukailtu 70 vuoden takaisesta Kotiliesi-lehdestä (muistaakseni).


Tein ensin erilliset rannekkeet ja loin uudet silmukat rannekkeen alta, koska taitetuista rannekkeista olisi tullut liian paksut tästä langasta. Nämä ovat ehdottomasti ylellisimmät lapaset, mitä olen koskaan tehnyt. Tuo alpakka on ihanan pehmeää. 

Olen viime aikoina harjoitellut rukilla pitkää vetoa. En ole varma, mitä termiä siitä käytetään Suomessa, englanniksi se on long draw tai woollen spinning. Vanhoissa kuvissa olen nähnyt villaa kehrätyn juuri tällä tavalla ja kehruunäytöksissä aina joku sanoo että "mummo venytti sitä villaa niin pitkälle aina kun kehräsi, ihme että lanka ei katkennut". Kehräsin käsinkarstatuista, ilmavista lepereistä ja vedin kuidun pitkälle, pitkälle, annoin kierteen nousta kuitua pitkin ja päästin vihdoin langan rullalle. Sillä tavalla saa aikaan ilmavaa, lämmintä, pörröpintaista lankaa.


Pitkäveto on perinteinen karstalangan kehruutyyli, kampalankaa tehdään lyhyellä vedolla (short draw tai worsted spinning), jota tähän asti käyttämäni kehruutyyli eniten muistuttaa (krhm, varma ehkä). YouTubesta löytyy tekniikasta videoita noilla englanninkielisillä hakusanoilla. Minulla oli käytössä Ester Perheentuvan neuvot vuodelta 1941 (sori kuvan huono laatu, se on skannattu valokopiosta, klikkaa isommaksi).

1 kommentti:

milliini kirjoitti...

Tuo loppu oli minusta ihan paras:
"sen pituinen se. eikä muu nyt neuvoksi kuin uusi hahtuva käteen, samat temput toistuvat..."

Lapaset on ihanan näköiset.

Lähetä kommentti