Olisi taas promootiojuttu. Viime syksyn kehruukurssilla tutustuin Anna-Reettaan, joka keväällä valmistui agrologiksi. Hän teki opinnäytetyönsä alpakan villan käsittelystä. Osallistuin tutkimukseen vastaamalla kyselyyn ja lupasin mainostaa opinnäytetyötä blogissani, kun tätä ilmeisesti lukee muutama kehruusta ja/tai alpakoista kiinnostunut. Tällainen meili tipahti postilaatikkoon vähän aikaa sitten:
Hyvä käsityöntaitaja!Myös Hämeen Sanomissa oli artikkeli tähän liittyen kesällä.
Laadukas tuote alpakan villasta soveltuu myös allergikoille
Alpakan villaa on mahdollista jalostaa lukuisiin käyttökohteisiin ja villantuotantoa kannattaa kehittää Suomessa. Alpakan villasta tekevät erityisen sen harvinaisuus, hienolaatuinen kuitu ja luonnonkauniit värit. Alpakan villa soveltuu allergikoille, sillä se sisältää vain vähän allergeeneja.
Valmistuin Hämeen ammattikorkeakoulusta kesällä agrologiksi (AMK) ja opinnäytetyössäni Alpakka villantuottajana Suomessa olen selvittänyt, miten alpakan kasvattajat pystyvät vaikuttamaan alpakoidensa villan laatuun. Alpakan kasvattajan lisäksi villan elinkaaren vaiheisiin sisältyy keritsijä ja villan jatkojalostaja. Työssä on käsitelty erilaisia käytännönläheisiä vaihtoehtoja villan laadun varmistamiseksi. Laadukas tuote on haluttu jatkojalostajien keskuudessa, sillä huonolaatuista ja likaista villaa ei haluta ostaa.
Jatkojalostuksessa tarvitaan toimivaa yhteistyötä
Opinnäytetyössä on pureuduttu kohderyhmien kokemuksiin ja niiden perusteella esiin tulleisiin epäkohtiin. Selvityksen kohderyhmänä on toiminut alpakan kasvattajia, ammattikeritsijöitä, kehrääjiä, käsityönharjoittajia ja kehräämöjä. Työssä on esitelty myös alpakan villan jatkojalostusmahdollisuuksia Suomessa. Alpakan villaa on mahdollista jalostaa esimerkiksi kehräämällä, huovuttamalla ja värjäämällä tai lähettämällä villaa jalostettavaksi kehräämöön. Villan työstäminen valmiiksi tuotteeksi tarvitsee ammattitaitoa, johon tarvitaan käsityön ammattilaisia. Kun kaikkien tahojen yhteistyö on saumatonta ja villaa osataan käsitellä oikein, lopputuloksesta tulee laadukas.
Anna-Reetta Hosike
Tänä kesänä on tullut kehrättyä alpakkaa oikein urakalla. Kun kuvattomat postaukset on tylsiä, niin laitetaan muutama kuva.
Puhdasta Huacaya-alpakkaa Ranskasta ja pehmeää ohutta puserolankaa:
Ja Suri-alpakkaa: kutitustesti menossa (vähän kutittaa aluksi ja tuo ylenmääräinen pörröisyys harmittaa, mutta kiilto on upea - huivilanka-ainesta aivan ilmeisesti tai sitten tuo sopisi kudottuun kankaaseen, vaikka viittaan).
Väri-iloittelua valkoisesta alpakkatopsista (näitä pitää tehdä lisää!):
This time I'm promoting a Finnish study on alpaca :) And because picless postings are boring, here's a few pics of the alpaca fleeces and alpaca yarns I've spun this summer. The first is Huacaya alpaca from France, then a small trial skein of Suri yarn (very fuzzy, I guess I have to develop my technique a bit), and finally a colourful alpaca&wool yarn that I really like. Or liked, since a friend bought it. I've got some of that alpaca top left, I must dye and spin some more!
Cette fois-ci, je fais de la promotion pour une étude sur l'alpaga en finnois. Puisque les billets sans images sont ennuyeux, voilà quelques photos de mes toisons et fils de cet été. Comme Jeanne-Marie, je ne suis pas contente de mon premier essai sur le Suri. C'est un peu trop comme du mohair, je voudrais un fil plus lisse (comme Suri Alpaca Lace de Cherry Tree Hill). En revanche, je trouve le dernier écheveau rose très réussi, il faut absolument en faire plus!
1 kommentti:
C'est sûr l'écheveau rose est de toute beauté !
Le suri lorsque je le fais lisse il est trop tordu ! Il va falloir travailler...J'en ai essayé 5 ou 6 sortes et même de l'hyper fin, ça ne me convient pas !
Lähetä kommentti