31.8.08

Hei hei kesä! Tervetuloa Utuna!

Olipas metsässä tänään herkkutatteja: yli kolme litraa paloiteltuja sieniä jäi vielä senkin jälkeen, kun oltiin miehen kanssa herkuteltu. Tyttö ei vieläkään oikein innostu sienistä. Hellalla porisee loput päivän sienisaaliista: verihelttaseitikkejä, samettijalkoja ja voitatteja. Värjätä pitäisi ja nimenomaan raakavillaa. Minulla on mielessä visio käsinkehrätyistä langoista, joissa luonnonväreillä värjätyt villat yhdistyisivät huimaaviksi sinfonioiksi.

Iitin väripäivillä Sanski neuvoi, että raakavillan saa kuumentaa värjäysvaiheessa vain 40 asteeseen. Se juttu on siis selvä. Mutta en tiedä miten villa pitäisi purettaa. Tarttuuko aluna villaan niin matalassa lämpötilassa? Kaikissa ohjeissa lukee, että liemi pitää kuumentaa vähintään jonnekin 80 asteeseen ja villaa on pidettävä puretteessa peräti tunti. Luulisi että huopuminen on sillä pelillä taattu. Taidan jättää liemet odottelemaan.

Sitten mainos: Petäjävedellä on avattu uusi nettikauppa, Utuna. Itsensä eettiseksi, ekologiseksi ja kansallisromanttiseksi määrittelevä yritys, joka ainakin näin alkuvaiheessa myy kainuunharmaksen (minun lempparini!) ja suomenlampaan villasta tehtyjä, aivan uskomattoman ihananvärisiä lankoja ja villatopseja kehrääjille. Lähilankaa, suomalaista luksusta.

Went to the woods and found a lot of mushrooms today. Some we already ate, some I'm using for dyeing fleece. I learnt this summer that you must not heat the dyebath for fleece to over 40°C degrees. But how do you mordant the fleece without felting it? I've only seen instructions where you have to heat the bath to some 80°C and simmer the wool for an hour. For fine Finn fleeces, that means inevitable felting.

Talking about Finnsheep, a new web shop has seen the light of day: Utuna. They sell beautiful, hand-dyed wool yarns and tops for the spinners, all made of Finnish sheeps' (Finnsheep and grey Finnsheep, my fave!) wool. Unfortunately the shop pages are only in Finnish but do go and check the pictures of their uncredibly beautiful yarns and wool tops (Tuotteet = Products).

Ce soir, nous nous sommes régalés avec des cèpes. J'ai trouvé aussi beacoup de champignons pour la teinture. Je voudrais teindre des toisons mais je ne sais pas comment les mordancer avec de l'alun. J'ai appris cet été que l'on doit teindre les fibres de laine en 40 degrés max. Pourtant, dans tous les bouquins on dit qu'il faut chauffer le bain de morçandage jusqu'à 80 degrés et laisser frémir pendant une heure. Pour les fibres fines des moutons finlandais c'est le feutrage garanti.

Justement au sujet des moutons, un peu de publicité pour finir. Depuis que j'ai commencé le filage et compris la caractère unique de nos laines de pays, je rêve d'une boutique éthique et écologique où les tricoteurs et fileurs pourraient se procurer des fibres et laines locales. Aujourd'hui c'est possible chez Utuna. Les pages sont en finnois seulement pour l'instant, mais allez voir les couleurs magnifiques des fils et des mèches de laine (Tuotteet = Produits).

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ole raakaa villaa koskaan käsitellyt, mutta tuntuu siltä, että sitä ei pitäisi purettaa etukäteen, vaan laittaa aluna samanaikaisesti villan kanssa pataan ja sitten liottaa niitä siellä tosi pitkän aikaa kuumentamisen jälkeenkin.
Kerro myöhemmin miten värjääminen onnistui.

Päivi kirjoitti...

Ja itseasiassa ainakaan veriseitikit ja tatit eivät puretusta edes tarvitse, vaan jäävät kiinni muutenkin. Käsittääkseni kuuma lämpötila ei liity vain tuohon alunan sulamiseen, vaan myös siihen, että väri tarttuu kiinni korkeammassa lämpötilassa (tai sitten seisottamalla huomattavasti kauemmin viileässä). Mutta ainakin itse olen tehnyt melkoisia pikavärjäyksiäkin kohtuullisen viileissä lämpötilassa... Eli kai tuokin vaihtelee miten sattuu...

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen ensin tehnyt karstamyllyllä karstalevyjä, ja sen jälkeen esi purettanut ne. En ole liikutellut niitä puretuksen aikana, jotta huopumista tapahtuisi mahdollisimman vähän. Värjäyksen jälkeen karstalevyt täytyy vielä uudelleen karstata, koska ne levyt on mennyt vähän riekaleisiksi, ja pikkaisen vanuttuneet värjäyksen aikana. Kannattaa kokeilla pienellä määrällä raakavillaa purettaa se normaalissa 85:ssä asteessa, ja katsoa kuinka käy. Tai sitten tosiaan samanaikais-purettaa, jolloin kahta lämmintä vaihetta ei tule.

AnniP kirjoitti...

Kiitos linkkivinkistä! Minullakin on toiminut ihan ok tuo samanaikainen puretus alunalla. Villat eivät ole kummemmin kärsineet kun olen värjännyt normaalisti höyryävän kuumassa vedessä ja antanut villojen jäähtyä väriliemessä ihan viileäksi ennen huuhtelua. Eipä noissa paljon huuhdeltavaa siten ole ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Minä olen esipurettanut raakavillaa ihan normaalisti kuumassa ja tämän jälkeen värjännyt kasvivärillä ihan normaalisti ja ihan hyvin on toiminut, eikä homman missään vaiheessa ole ollut ongelmia. Ja näin tarvitseepi karstatakin vain kertaalleen (kun niillä perinteisillä karstaus on kuitenkin ehkä hivenen rankkaa ja muut vaiheet on niin paljon kivampia).

Lähetä kommentti