4.12.05

Joulumarkkinat

Kävin tänään joulumarkkinoilla Jyväskylässä. Koko messukeskus täynnä käsityöläisiä ja muita joulutilpehöörin myyjiä. Tällä kertaa myös monta langanmyyjää, mikä tuntui kyllä kukkarossa. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli niin paljon parempi kuin nuivat käsityömarkkinat viime keväänä. Nyt tilaa oli enemmän, tarjontaa monta kertaa enemmän, ja mikä tärkeintä, ei mitään 7 euron pääsymaksuja. Jäi enemmän rahaa ostamiseen ;)

Ostin taas Pirtin luonnonvalkoista hahtuvaa joiltakin tädeiltä (halvemmalla kuin Pirtiltä, muuten) sekä Johanneksen Pellavan pellavavillalankaa peräti puoli kiloa. Johannes oli puhelias mies, ja selvisi, että hän värjää nykyään lankansa ihan itse. Minusta ne ovatkin suomalainen vastine Manos del Uruquay-langoille, joiden perään rikkaat jenkit kuolaavat. Värjäysjälki on tahallaan jätetty epätasaiseksi (no, oli siellä muutama tasavärinenkin vyyhti), ja muistuttaa ihan kasvisväreillä värjättyä, vaikka teollisuusvärejä onkin käytetty. Paksuuksia on yksisäikeisestä huivilangasta (!) ihan mattolankaan asti. Ja värejä riittää. Värikarttaa ei Johanneksella tosin ole, mutta sen ymmärtää, kun on nähnyt tarjolla olevan väripaljouden.

Sitten ostin yhdeltä täti-ihmiseltä todellista hömppää eli vanhoista maitolaseista ja poppanasta tehtyjä tuikkulaseja. Poppanasta oli virkattu verkko lasin päälle ja siihen kiinnitetty vielä hupsut tupsut. Idea oli jotenkin niin pöhkö, että oli pakko ostaa muutama. Mummelilla oli muutama muukin hauska kierrätysidea kojussaan.

Pihalla maalaistorilla näin elämäni ensimmäiset alpakat. Todella söpöjä elukoita. Pääsin myös hiplaamaan karstattua alpakanvillaa. Vaarallista. Onneksi villa ei ollut myytävänä (olisi tullut kalliiksi). Mutta alpakankasvattajan kanssa oli puhetta, että voisin kehrätä hänelle lankaa. Saa nähdä, toteutuuko. Olisi kyllä mahtavaa päästä uudelleen käsiksi siihen kuituun. Suomenlampaan villastakin pääsin hieromaan alustavia kauppoja, joten ei mikään turha reissu. Nyt alkaa sitä paitsi jo tietää niin paljon eri kuiduista, että pystyy puhumaan kauppiaiden kanssa samaa kieltä. Se on edistystä se.

Pitäisiköhän ensi jouluksi varata paikka myyjäisiin? Kaapit alkavat olla pullollaan neuleita, ja mielessä muhivat lankaideat...

5 kommenttia:

Villapallo kirjoitti...

Hei, minäkin olin Jyväskylän joulumarkkinoilla ja minunkin mielestäni oli hyvät markkinat:-) Pääsin tosin kotiin ilman lankaa, mutta paljon tuli kivoja ideoita mukaan matkaan...

Riikka kirjoitti...

Ääh, mä en päässyt, olin kotona vasta noin tunti sitten. Ja harmittaa jos messut olivat kerta paremmat kuin viime keväänä. No ehkä ens vuonna sitten.

Pirkko kirjoitti...

Riikka, harmi kun et päässyt. Koko messuhalli oli nyt käytössä ja tilaa töllistellä kunnolla. Multa meni siellä varmaan yli kaksi tuntia. Neulova ystävämme ydinfyysikko oli myös mukana myymässä lakuja.

miu kirjoitti...

Jep, ihan kivat messut tällä kertaa. Minäkin mietin jo ensi joulua ja paikan varaamista...Jos kiinnostaa, niin voisi vaikka suunnitella yhteispistettä...

Pirkko kirjoitti...

Miu: Ihan sama ajatus kävi mielessä!

Lähetä kommentti