1.11.05

Kannettava rukki ja muuta::Portable spinning wheel and other curiosities

Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto, tallentaa Suomen kulttuurihistoriaa muun muassa muuttamalla pienpainatekokoelmaansa digitaaliseen muotoon. Hakukone on l-a-i-s-k-a, mutta löysin sieltä joitakin kivoja käsityöaiheisia juttuja. Pienpainatteita ovat mm. eri yritysten esitteet, luettelot ja hinnastot. Digikokoelmasta löytyy vaikkapa vanhaa Arabiaa ja Billnäsiä.

Silkkikutomoteollisuutta käsittelevästä artikkelista löytyi tämä Suomen Siro-Silkin kaunis silkki-iltapuku ja silkkiviitta, jossa on jotain tuttua. Nythän tuollaiset ovat taas muodissa!

Iltaviitta erikois-"Lasted"kumisilkkilangoista
Kotivilla Oy:n mainostekstiä villan tenhosta:

Suomalaisen lampaan villaa moni on moittinut ja usea ylistänyt. Kaikki ovat oikeassa. Myöntäkäämme moittijoille, että tämä villa on epätasaista, että se tavallisesti on taitamattomasti kerittyä, ja että se usein on äärettömän likaista. Toisaalta on todettava, että ylistyksetkin ovat oikeutettuja.

Villa on yleensä sekä pehmeää että kiiltävää, siinä on hyväilevää hauskuutta, iloista eloa ja jaloa joustavuutta. Ja se on lämmintä.
Kursivointi allekirjoittaneen. Aivan kuin omasta kynästäni tuo teksti ;-).

Seuraava löytö vetää kyllä vakavaksi. Loimaalainen, kokoontaitettava Normalo-rukki oli kehityksen keihäänkärkeä 1.1.1944.

Tekstiä heidän esitteestään:
Vuoden 1939-40 sodan johdosta toimeenpantu Karjalan ja muitten rajaseutujen evakuointi paljasti kansanomaisen, aikoinaan morsiuskapiona käytetyn kehruurukin heikkoudet. Tuskin yksikään evakuoiduista rukeista tuli perille sellaisessa kunnossa, että sillä olisi voinut kehrätä.

Tämä on antanut aihetta suunnitella aivan uuden rukkityypin, jossa kansanomaisen rukin pyörä, kehrälaite ja poljinlaite säilytettäisiin sellaisena, mutta jossa kehys on kokoonpantava ja rulla ja muut osat vahvistettu kestämään tavallista rajumpaakin käsittelyä.


Helsinki University Library, the National Library of Finland, preserves the Finnish cultural heritage by, for instance, digitising its ephemera collection. The collection includes pricelists, brochures, and catalogues of Finnish companies, such as Arabia or Billnäs and others.

The material is in Finnish and Swedish, and their search engine is s-l-o-w. I found these little crafts-related treasures from the collection. In the first picture, there's a silk shrug (from the 1920s-30s?) which looks a lot like the latest trend gear of today.

The picture of the portable spinning wheel - and the story behind it - is particularly touching, because it was developed after the Winter War in 1939-40. The habitants of the eastern parts of the country and the Karelians had to evacuate their homes and seek refuge in the west. On the road, their traditional spinning wheels were often broken. Therefore a lighter, more readily transportable model was invented. Necessity is the mother of invention, right?

The last picture shows the mail lady (men were again at war in January 1944) bringing the portable wheel to the happy buyer.

6 kommenttia:

Langanpäitä kirjoitti...

JEE!!! Loimaalaista luovaa hulluutta!

*mitenniin iloinen kun oma kotipaikka saa mainetta*

Meri kirjoitti...

Rukkihan on mielenkiintoinen, mahtaakohan noita olla jossain olemassa ? Tai ehkä sen "piirustukset" ?

Anonyymi kirjoitti...

Meri,
Normalon tehdas toimii edelleen Loimaalla.

Mielitty kirjoitti...

Toi on ihan mieletön tuo hakukone! Aika hitaanpuoleinen, mutta toimii.

Langanpäitä kirjoitti...

Mun tarttis tuossa Normalon liikkeesä piipahtaa tässä jonakin päivänä. Voisin samalla reissulla kysäistä Uskolta, että tietääkö hän tuosta kokoontaittuvasta rukista mitään.

Pirkko kirjoitti...

Tämähän kehittyy yllättävään suuntaan. Kehruuhistoriaa ollaan herättelemässä uudestaan henkiin. Kyllä se on hyvä paikka tuo Kansalliskirjasto ;-)

Lähetä kommentti