2.11.05

Lisää kulttuurihistoriaa

Anonyymi lukija tiedotti, että Normalon tehdas toimii edelleen Loimaalla. Valikoimissa ei tosin googletuksen mukaan ole enää rukkeja.

Täytyy laittaa vielä yksi rukinkuva kehiin tuosta samaisesta kokoelmasta. Oy Keski-Suomen Kotiteos-Aitta Jyväskylässä on aikoinaan ollut edistämässä suomalaista kotiteollisuutta. Valikoimissa oli tuohitöitä, soutuveneitä, puuastioita, huonekaluja, tekstiilejä. Vuosien 1911-12 51-sivuisesta katalogista (kannattaa vilkaista!) löytyy sekä Keuruun että Petäjäveden rukki. Tässä kuva Keuruun rukista:


Muihin viimeaikaisiin harrastuksiini liittyen kokoelmissa on myös esite Cameleonte-kotiväristä, valmistaja A.-B. Idelchri O.-Y.
Tämä menetelmä on niin yksinkertainen, että nuori nainen, joka haluaa vaihtaa usein pukuaan, voi esiintyä samassa puvussa monta iltaa peräkkäin ja joka kerran se on toisen näköinen, vaihteleva väri kuin Cameleontilla. Hänen ei tarvitse muuta kuin panna pukunsa likoon kun palaa kotiin ja antaa sen aamulla pukeutumisaikanaan seisoa väriliuoksessa käännellen silloin tällöin. Sillä aikaa kun hän on työssään kuivaa se ja kotiin tultuaan silittää hän sen nopeasti ja niin on uusi puku valmis päälle pantavaksi. Varmasti siis moni nuori nainen vähäisillä tuloilla toivottaa Cameleontin tervetulleeksi rakkaampana ystävänään.

Värinmuutoksia varten on mukana kätevä taulukko:

Älkää kysykö minulta, mikä on "englannin punaisen musta".

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Hei, kerrotkos, mikä noista rukeista tekee minkäkin mallisen, tarkoitan sitä siis, että mitkä osat tässäkin Keuruun rukissa nyt ovat ne "määrittelevät" osat? Onkohan toi mitenkään järkevästi ilmaistu?

Mulla nimittäin on karjalaisen pappani tekemä hyvin toimiva rukki, joka näyttää ihan tuolta Keuruun malliselta, tosin on todettava, että pappa tuli evakkona Keuruulle ja sinne jäi...

Pirkko kirjoitti...

Heippa hei vaan! Valitettavasti en osaa sanoa. Ei ole ollut vielä aikaa tutustua rukkien historiaan. Siitä Petäjäveden rukista ei ollut kuvaa tuossa esitteessä, joten en tiedä mitä eroa on kahden niin läheisen pitäjän rukeilla. Oma lainarukkini on ihan erinäköinen: (http://neulovalehma.blogspot.com/2005/07/rukki.html), malli lienee keskipohjalainen. Olisi kyllä kiva tietää näistä enemmän...

Lähetä kommentti